BERDREYMI verðlaunuð á Berlinale

Berdreymi Guðmundar Arnars Guðmundssonar hlaut í dag Europa Cinemas Label verðlaunin í Panorama flokknum á kvikmyndahátíðinni í Berlín.

Þetta er í sautjánda skiptið sem Europa Cinemas, samtök listabíóa í Evrópu, veita þessi verðlaun í Berlín. Verðlaunin felast meðal annars í sérstökum fjárhagslegum stuðningi við dreifingu myndarinnar í kvikmyndahúsum Europa Cinemas keðjunnar, sem meðal annars Bíó Paradís er hluti af.

Í umsögn dómnefndar segir:

“Guðmundsson’s second feature is certainly a harsh look at a bunch of teenage boys struggling to find a way forward despite estrangement from their dysfunctional families. But it is the warmth alongside the violence that makes this a film that demands to be seen.

The audience is right with the boys as they deal with their emotions and friendships, but out of this toxic masculinity, Guðmundsson manages to find hope and lyricism, even using magical realism at times to create a very special atmosphere.

It is set in Iceland, but this is atypical of films from there – no sweeping landscapes this time but a series of industrial and urban locations captured with superb and inventive camerawork. Guðmundsson skilfully manages to achieve powerful performances from his young and inexperienced cast.

The themes explored are universal, and this film deserves to find its audience across Europe. The Europa Cinemas Label will help deliver that audience, we very much hope.”

Klapptré
Klapptré
Klapptré er sjálfstæður miðill sem birtir fréttir, viðhorf, gagnrýni og tölulegar upplýsingar um íslenska kvikmynda- og sjónvarpsbransann. Ritstjóri er Ásgrímur Sverrisson.

TENGT EFNI

NÝJUSTU FÆRSLUR