Jóhann Jóhannsson: Náin samvinna nauðsyn frá upphafi

Jóhann Jóhannsson með Golden Globe verðlaunin í hendi.
Jóhann Jóhannsson.

Jóhann Jóhannsson, sem tilnefndur er til Óskarsverðlauna fyrir tónlistina í Sicario, ræddi tónlistarsköpun fyrir kvikmyndir í pallborðsumræðum á Stockfish hátíðinni um helgina ásamt kollegum sínum Hilmari Erni Hilmarssyni, Birgi Hilmarssyni og Ólafi Arnalds.

Wendy Mitchell frá Screen International skrifar um pallborðið:

Speaking at the second edition of the Stockfish Film Festival (Feb 18-28) in Reykjavik, Johannsson, Oscar nominated for The Theory Of Everything and Sicario, said: “It’s great to join a project at an early stage. That’s the best way for the music to become part of the DNA of the film,” said Johansson,

The composer acknowledged that the kind of close collaboration he shares with director Denis Villeneuve isn’t always possible, but that it adds to the creative process.

“You even go on set and get a sense of the locations and the sets,” he added.

On Villeneuve’s upcoming sci-fi Story Of Your Life, starring Jeremy Renner and Amy Adams, Johansson recorded some score ideas before the shoot started, and Villeneuve liked one piece of music so much that he and DoP Roger Deakins listened to it while filming a pivotal helicopter scene.

Sjá nánar hér: ‘Sicario’ composer: get music into the DNA of a film

Klapptré
Klapptré
Klapptré er sjálfstæður miðill sem birtir fréttir, viðhorf, gagnrýni og tölulegar upplýsingar um íslenska kvikmynda- og sjónvarpsbransann. Ritstjóri er Ásgrímur Sverrisson.

TENGT EFNI

NÝJUSTU FÆRSLUR