Umhverfinu í „Ófærð 2“ líkt við Mordor

Ólafur Darri Ólafsson er Andri í Ófærð 2 (mynd: Lilja Jónsdóttir/Rvk. Studios).

Graeme Virtue, sjónvarpsrýnir The Guardian, fer lofsamlegum orðum um fyrstu átta þættina af Ófærð 2, en þáttaröðin er sýnd um þessar mundir á BBC Four.

Samkvæmt BARB, sem fylgist með sjónvarpsáhorfi í Bretlandi, er Ófærð 2 meðal vinsælustu þátta BBC Four um síðustu mánaðamót, en þá horfðu tæplega sjö hundruð þúsund manns á þættina sem sýndir eru tveir í einu.

Virtue skrifar meðal annars:

The first season of Icelandic drama Trapped had such an ingenious setup it’s no wonder it became so popular. Sparked by the discovery of a human torso, it plunged viewers into the hunt for a killer in a close-knit fjord community suddenly isolated by a stormy whiteout. Despite that juicy slasher-movie premise, Trapped was also that rare ticking-clock thriller that took its time, perhaps taking a cue from its burly, bearded and emotionally burdened lead investigator Andri Ólafsson, the patient local detective who quickly became a hairy heartthrob.

After so successfully corralling both characters and audiences inside a murder snowglobe, what do you do for an encore? It took creator Baltasar Kormákur and his team three years to cook up a second season and so far it’s been a compelling saga of fire and ice, kicking off with a self-immolating assassination attempt on an MP in Andri’s new patch of Reykjavik. Following a trail of bad blood between perpetrator and victim has led our hero to a far-flung town tangled in family ties with a nearby power plant conspicuously hungry for foreign investment. Against this backdrop of chilly fjords, hardscrabble moors and blackened volcanic rock, season two has sometimes felt like a murder mystery set in Mordor.

Sjá nánar hér: Trapped: a thrilling saga of ice and fire

Klapptré
Klapptré
Klapptré er sjálfstæður miðill sem birtir fréttir, viðhorf, gagnrýni og tölulegar upplýsingar um íslenska kvikmynda- og sjónvarpsbransann. Ritstjóri er Ásgrímur Sverrisson.

TENGT EFNI

NÝJUSTU FÆRSLUR