XL á Írlandi: „Lísa í Undralandi í yfirstærð“

María Birta Þrastardóttir og Ólafur Darri Ólafsson í XL eftir Martein Þórsson.
María Birta Þrastardóttir og Ólafur Darri Ólafsson í XL eftir Martein Þórsson.

Matt Micucci hjá Film Ireland fjallar um XL Marteins Þórssonar sem sýnd var á kvikmyndahátíðinni í Cork (9.-17. nóvember). Micucci er hrifinn af myndinni og segir m.a.:

„Thorsson’s latest film is certainly not of the easy kind. Dealing with the darkness of themes such as political and moral decadence, he builds a world of psychedelic insanity and puts an ‘extra-large’ Alice in Wonderland figure Leifur at the centre of it all – a parliamentary member, king adulterer, alcoholic  who in fact appears to be the human incarnation of all of the seven deadly sins.

An eccentric stylised vision of corruption and depravity, XL is quite simply a rollercoaster ride into hell and depravity, right up to its cathartic and nightmarish ending. It is a very unique vision, particularly considering its originality among the usually static Icelandic cinema through a non-linear narrative construction and a wild technical approach that delves into the unconventional.“

Sjá umsögnina í heild sinni hér: 58th Cork Film Festival: ‘Moon Man’ & ‘Dark Touch’ | Film Ireland.

Klapptré
Klapptré
Klapptré er sjálfstæður miðill sem birtir fréttir, viðhorf, gagnrýni og tölulegar upplýsingar um íslenska kvikmynda- og sjónvarpsbransann. Ritstjóri er Ásgrímur Sverrisson.

TENGT EFNI

NÝJUSTU FÆRSLUR