Heim Gagnrýni Variety um "Bergmál": Hjartnæmur bútasaumur

Variety um „Bergmál“: Hjartnæmur bútasaumur

-

„Um leið og áhorfendur leggja allar væntingar um hefðbundna frásagnarfléttu til hliðar munu þeir geta kafað djúpt í þennan hjartnæma bútasaum þar sem íslenskt samfélag er aðalpersónan,“ segir Jay Weissberg gagnrýnandi Variety um Bergmál Rúnars Rúnarssonar, sem nú er sýnd á Locarno hátíðinni.

Úr umsögninni:

There are numerous magical moments in Rúnar Rúnarsson’s moving mosaic “Echo,” though perhaps none more powerful than that instant when we as viewers allow ourselves to jettison expectations of narration and let the director’s composite vision bury itself snugly deep within. It might take a bit of time to reach that point — there are 56 scenes, theoretically unconnected, and for a while we wait for some character to return, some bridge to be revealed. Instead, the film is a patchwork of stories set during the Christmas holidays, and as Rúnarsson says, society itself is the protagonist. Once a sense of rhythm is grasped, things fall into place, and audiences will exit the cinema debating their favorite scenes, recalling a wealth of graceful, humane interactions.

Marketing “Echo” outside the fest circuit will be a tricky task, but worth the effort if handled well. That means ensuring viewers understand the film is akin to reading a series of holiday-time short stories, each one working on the emotions to varying degrees, where the trajectory doesn’t really hit home until the final majestic shot of a great ship’s prow being tossed about in rough, steely seas. On paper, perhaps that image sounds too easy, too ripe for metaphorical interpretation, but what of it? It works, just as well as the opening shot through the window of a car wash, where each layered fabric brush whirls about like a fluttering dervish, accompanied by Kjartan Sveinsson’s atmospheric tonal music.

Each scene is composed of a single stationary shot, apparently planned without a sense of their final order, which came together during the editing. The scenes and emotions vary, as do locales, ranging from city to rural, indoor and outdoor. In one, two funeral directors remove the lid from a child’s coffin and arrange the fabric lining around the dead boy’s placid face; the scene following is of an African-American talking to his family back home from a sun bed, saying how much he misses them, especially over the holidays. Christmas is approaching, with all the emotions, high and low, that come with it, like a drug addict moved by the kindness of two nurses in a mobile unit, or the divorced woman who breaks down on the phone when her ex says he’s keeping the kids.

It takes a bit of time to adjust to all these vignettes and realize that their accumulation is what builds the sense of time and place. Some feel as self-contained as a humorous sketch, such as an angry woman misjudging a man frustrated by traffic, while others are intriguing peaks into more profound situations, like an adolescent girl being showed up at the piano by the daughter of her father’s new girlfriend. Perhaps the most moving is an emergency services phone operator, speaking with an eight-year-old boy whose parents are violently fighting — we don’t hear the boy, just the calming voice of the operator, and it’s heartbreaking.

Sjá nánar hér: ‘Echo’ Review: Patchwork of 56 Stories Set Around Christmas – Variety

Klapptré
Klapptré er sjálfstæður miðill sem birtir fréttir, viðhorf, gagnrýni og tölulegar upplýsingar um íslenska kvikmynda- og sjónvarpsbransann. Ritstjóri og ábyrgðarmaður er Ásgrímur Sverrisson.

NÝJUSTU FÆRSLUR

Framsókn vill hækka endurgreiðslur í 35% og tífalda veltu

Stór tæki­færi fel­ast í því að styðja enn frek­ar við kvik­mynda­gerð í land­inu og hækka end­ur­greiðslur af fram­leiðslu­kostnaði í 35% líkt og gert er í lönd­um sem keppa við Ísland um verk­efni, segir Sig­urður Ingi Jó­hanns­son, sam­gönguráðherra og formaður Fram­sókn­ar­flokks­ins.

Íslendingar að verða undir í samkeppni um þjónustuverkefni

Leifur B. Dagfinnsson hjá Truenorth segir í viðtali við Fréttablaðið að mörg stór verkefni hafi runnið Íslandi úr greipum undanfarið og að stjórnvöld hafi ekki gert nauðsynlegar breytingar til þess að tryggja samkeppnishæfni landsins. Íslendingar séu að verða undir í alþjóðlegri samkeppni um stór kvikmyndaverkefni út af lágri endurgreiðslu íslenskra stjórnvalda til kvikmyndaframleiðenda.

Wonder Woman, Ísland og framtíðin

Warner Bros. hefur tilkynnt að Wonder Woman 1984 verði frumsýnd samtímis í kvikmyndahúsum og á streymisveitu þeirra, HBO Max, þann 25. desember næstkomandi. Þetta eru enn ein tímamótin í sögu kvikmyndanna sem heimsfaraldurinn hefur ýtt undir. Hvað gæti þetta þýtt fyrir íslenskar kvikmyndir?

Netflix, RÚV og ZDF á bakvið ÓFÆRÐ 3

Netflix, RÚV og ZDF, ein stærsta sjónvarpsstöð Þýskalands, koma að framleiðslu þriðju syrpu þáttaraðarinnar Ófærð, sem nú kallast Entrapped. Tökur standa yfir.